„Lakše torbe za našu djecu“ - foto galerija i gostovanje na RDV-u

UceniciTorbeHelp
Akcija „Lakše torbe za našu djecu“ koju je Udruga sprovela 23.09.2015 uspješno je završena.

Odaziv školaraca je bio odličan, medijska propraćenost akcije takođe.

 

 

Akcija je pokrenuta kako bi se ukazalo na problem preteških đačkih torbi koje nose djeca u osnovnim školama, te istaknuti da je uzrok za nošenje teških torbi nepostojanje zakona o udžbenicima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, iako je Vlada krajem prošle godine donijela Odluku kojom je naložila resornom ministarstvu da izradi nacrt zakona o udžbenicima, kazala je glasnogovornica Udruge Mirjana Laganin.

"Ovom akcijom želimo potaknuti nadležne na pokretanje određenih radnji na usvajanju Zakona o udžbenicima kojim bi se regulirala i težina svakog pojedinačnog udžbenika i na taj način riješiti spomenuti problem", kazala je Laganin, te je dodala kako se akcijom želi uvidjeti koliko su težine đačkih torbi u Mostaru sukladne europskim standardima. Vaganjem torbi i učenika uočena su velika odstupanja od europskih standarda (po kojima težina torbe ne smije prelaziti 10% težine učenika) gdje je težina pojedinih torbi i do 20% od težine učenika, što je duplo više od dozvoljene granice i direktno utječe na zdravlje i pravilan razvoj djece što se, nakon izvjesnog vremena, odražava na probleme s kralježnicom.

Također, uočeno je da u prvim razredima osnovne škole prosvjetni djelatnici, upoznati sa spomenutim problemom, pokušavaju učenicima pomoći, pa im dozvoljavaju ostavljanje udžbenike u školama, pa tako torbe učenika prvih razreda ne odstupaju od europskog standarda,

Međutim u višim razredima se javlja veliko odstupanje. Primjeri težina učenika i torbi:

Ina - 5.razred-40.4 kg - torba 6.7 kg

Jakov - 8. razred -44.8 kg - torba 5.8 kg

Dorijan - 6.razred -42.7 kg - torba 6.5kg

David - 8. razred -45 kg - torba 9 kg.

 

 

Potporu akciji iskazali su nam djelatnici Zavoda za javno zdravstvo kojom prilikom nam je gospođa Lejla Hodžić rekla kako ova akcija predstavlja prvi korak stavljanja akcenta na jedan izuzetno važan problem koji traje godinama. "Mi u Zavodu smo prije devet godina radili jedno slično istraživanje koje je pokazalo zabrinjavajuće podatke. Od tada do danas ništa se nije poduzelo u rješavanju spomenutog problema. Već treću godinu za redom pokušavamo oformiti jednu službu školske higijene koja bi se bavila upravo ovim problemima. Međutim, još uvijek nismo dobili odgovor ni od Vlade koja je naš osnivač niti od Zavoda zdravstvenog osiguranja koji bi trebao financirati spomenutu službu i jedan takav projekt", kazala je Hodžić.

Marin Bago, iz udruge „Futura“, rekao je da umjesto da se bavimo razvojem obrazovanja uvođenjem novih metoda mi se moramo boriti za osnovnu zakonsku legislativu u obrazovanju. Nedostatak zakona o udžbenicima ima više negativnih posljedica, kao što je nekvalitetno obrazovanje koje utječe na zdravlje učenika.

Akcija je organizirana uz pomoć ravnateljice Osnovne škole Petra Bakule, roditelja, nevladinih organizacija Naše društvo i Vrisak, poduzeća Preciz, Copy Shop, Display,te naših najmlađih „Naše djece“. 

Gostovanje na RDV-u :

 

Foto galerija :

 

Copyright ©2020 nasadjeca.org - Design by Top 10 Binary Options
f t g m