Sastanak sa Ministrom Hadžovićem


connection established 2
Dana 22.10.2015.godine u prostorijama Vlade HNŽ predstavnici Udruge roditelja Naša djeca 2014  bili su na radnom sastanku s Ministrom Hadžovićem.

Tema sastanka  bila je trenutna situacija u osnovnom školstvu na području HNŽ –a gdje su predstavnici Udruge upoznali Ministra Hadžovića s svojim dosadašnjim radom i ciljevima u budućnosti,  iznijeli svoje  viđenje trenutne situacije kao i goruće probleme u osnovnom školstvu.

Jedan od većih problema u osnovnim školama već duže razdoblje su obveze za  materijalne troškove osnovnih škola koje kroz razne vidove trošarina i naknada snose roditelji iako je po Zakonu o osnovnom obrazovanju, osnovna škola obvezna i besplatna, te su osnivači ti koji treba da financiraju rad osnovnih škola (potrošni materijal, troškove tekućeg održavanja, amortizacije kao i pedagoške dokumentacije i ostalih materijalnih troškova) s čime se složio i Ministar Hadžović te podvukao da je to zakonska obveza osnivača na kojoj će inzistirati u suradnji s općinama kao i Gradom Mostarom.

Obzirom da je Ministar Rešid Hadžović  Ministarstvo prosvjete , znanosti , kulture i sporta HNŽ-a  preuzeo nedavno, s zadovoljstvom je pozdravio nastojanje Udruge roditelja Naša Djeca 2014  da zajedničkim naporom i trudom otklone što više problema u jednom od najznačajnijih resora u HNŽ a to je odgoj i obrazovanje djece.

Slijedom toga razgovaralo se i o pedagoškoj dokumetaciji koja nije izdavana od momenta uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja u osnovne škole HNŽ-a kao i činjenici da se konačno nakon toliko godina izradio Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i tiskale se knjižice kojima je validnost ograničena na 2014/2015 godinu, za što je Ministar pokazao posebnu zainteresiranost te obećao da će izmijeniti spornu odluku o validnosti pedagoške dokumentacije.

Sastanak saministrom hadzovicem

Nepostojanje Zakona o udžbenicima uvodi i omogućava nered na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje, sugerirano je Ministru od strane Udruge da se žurno donese Zakon o udžbenicima kako bi se smanjili troškovi roditeljima, te se omogućilo da  djeca uče iz odobrenih i kvalitetnih udžbenika. Transparentan rad Ministarstva i učešće svih aktera u osnovnom školstvu (djece, roditelja, nastavnog osoblja, osnivača i lokalne zajednice) je postulat koji moramo postaviti kao obvezujući u daljem radu ovog Ministarstva istakao je Ministar Hadžović te obećao da će se na web stranici Ministarstva objaviti sve zakonske propise koji se odnose na osnovno školstvo. 

Predstavnici Udruge izvijestili su Ministra o nedavno održanoj akciji vaganja đačkih torba te poražavajućim rezultatima o težini đačkih torba koja teže oko 20% tjelesne težine đaka te im na taj način nanose trajne posljedice za zdravlje što je rezultat ne postojanja Zakona o udžbenicima, NPP, slobode odabira udžbenika. Zaključak je da se pokuša preko Ministarstva i Udruge sugerirati nastavnom osoblju da pokušaju  učenicima naznačiti koje udžbenike i priručne materijale da nose sa sobom u cilju smanjenja težine torbe dok se ne usvoje  potrebni zakonski propisi.

 

Pored problema koji opterećuju učenike i roditelje također je raspravljano  i o problemima koji tište nastavno osoblje. Predstavnici Udruge založili su se za redovite sistematske preglede nastavnog osoblja kao i o vraćanju zakonskih ovlasti  školskim odborima koja su zakinuta donošenjem određenih odluka gdje se prvenstveno misli na procedure oko upošljavanja.

 

Zaključak sastanka predstavnika Udruge i Ministra Hadžovića je da su izneseni konkretni problemi i da će se zajedno, kao i sa svim zainteresiranim, raditi na otklanjanju svih poteškoća u osnovnom obrazovanju u HNŽ na zadovoljstvo učenika, nastavnika, roditelja i lokalne zajednice. Ministar se zahvalio na sastanku i poželio puno uspjeha Udruzi u daljem radu kao jednom od respektabilnih partnera.

Copyright ©2020 nasadjeca.org - Design by Top 10 Binary Options
f t g m